DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğraş: "Bölümümüzde ekibimizle birlikte yaklaşık 3 yıllık çalışma sonucunda fındık yaprağı, çotanağı ve kabuğundan kahverengi, yeşil ve sarının 15 farklı tonunu içeren eko-boya ürettik. Tarımsal artıkları, değerli ürün haline getirmeye çalışıyoruz. Boya da bunlardan biri."
Düzce Üniversitesince (DÜ) yürütülen "Eko-Boya" projesi kapsamında fındık artıklarından tekstil ürünlerinde kullanılabilecek boya üretildi.
DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin fındık üretimi anlamında zengin olduğunu fakat ürünün sadece içinin kullanıldığını görünce "Eko-Boya" projesini hayata geçirmeye karar verdiklerini söyledi.
Projenin üniversite ve TÜBİTAK'tan dest
ek görmesinin ardından çalışmalara başladıklarını anlatan Uğraş, "Fındık, ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden biri. Bu sebepten çok değerli ve tarımsal atık anlamında çok zengin. Doğal Ürünler Araştırma Laboratuvarı'ndaki çalışmalarımız genelde, ülkemizin atıl vaziyette bulunan tarımsal artıklardan veya bitkilerden değerli ham madde ve sanayi ürünlerini elde etmektir. Bu çalışmalarımızdan biri de tarımsal artıklarımızdan tekstil sektörüne eko boya imalatı." diye konuştu.
Prof. Dr. Uğraş, yaklaşık 3 yıldır fındığın sert ve yeşil kabuğu ile yapraklarından doğal boya çalışmalarını yürüttüklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Mikro seviyede bu tarımsal artıklardan elde ettiğimiz boyalarla kumaşı renklendirdik. Kaliteli bir ürün ortaya çıktı. Bölümümüzde ekibimizle birlikte yaklaşık 3 yıllık çalışma sonucunda fındık yaprağı, çotanağı ve kabuğundan kahverengi, yeşil ve sarının 15 farklı tonunu içeren eko-boya ürettik, Elde ettiğimiz boyaların antibakteriyel, antimikrobiyal etkiye sahip olduğunu gördük. Bu sevindirici bir haber. Ülkemizin tarımsal artıklarını ne yazık ki son yıllara kadar neredeyse hiç kullanılmadan sadece yakılarak veya çevre problemi şeklinde etrafa atılarak değerlendiriliyordu. Tarımsal artıkları, değerli ürün haline getirmeye çalışıyoruz. Boya da bunlardan biri."
"Endüstriyel yatırıma uygun"
Uğraş, kaç ton tarımsal artıktan ne kadar boya üretilebileceği konusunda deneylerinin devam ettiğini dile getirerek, "Kahverengi, sarı ve yeşil renklerinde 15 farklı tonda sonuç elde ettik. Tarımsal artıklar kullanılması açısından avantaj teşkil ediyor. Endüstriyel yatırıma uygun miktarlarda olduğunu ispatladık. Tabii bu noktada yatırımcılara ve devletimizin katkısına ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.
Tekstil sektörünün neredeyse tamamında sentetik boya kullanıldığına işaret eden Uğraş, sentetik boyaların kanserojen olabildiğini, fındık artıklarından elde eden ürünlerin ise tamamen doğal içeriğiyle öne çıktığını kaydetti.
Comments